Konec světa

29. 9. 2011 13:47
Rubrika: Nezařazené

Někdy v druhém pololetí školního roku  2010/2011 jsem zaslechla zvěst o konci světa. Bylo to řečeno v kruhu přátelském spíše v žertu…“kdy že se bude ta Maruška vdávat? 2013? Chacha, to už bude dávno konec světa“. Když jsem ovšem tento „žert“ zaslechla poněkolikáté, začalo mně to už trochu vrtat v hlavě. „Jaký konec světa?“, ptám se…jako odpověď jsem dostala, že to předpověděli Mayové a více jsem se již nedozvěděla. Pročež jsem se rozhodla informovati se na internetu.

Po zadání „Konec světa 2012“ do googlu na mě vyskočilo několik jůtůbových odkazů, mezi nimi i pětidílný dokument. Po zhlédnutí dvou dílů jsem se dostala do takové deprese, v jaké jsem snad za život nikdy nebyla, věříc naprosto tomu, že příští rok nastane konec můj i konec celého světa.

Konec světa je odhadován na rok 2012 kvůli několika faktorům, mezi nimi mj. Sybilina proroctví, ale především mayský kalendář, který končí právě výše zmíněným dnem. Docela znepokojující skutečnost je ta, že události, zaznamenané v onom kalendáři o mnoho let dříve než se staly, se skutečně přihodily. Ba i Sybilou předpovězené katastrofy se udály…Ve filmu také mluvili o tom, že každých xxxx let se přesunují póly na planetě a tyto změny mají ničivé důsledky. Podle vědců se prý již přesuny pólů opět blíží.

Musím konstatovat, že tvůrci těchto filmů opravdu vědí, jak to udělat, aby jim divák „spolkl“ vše. A je pravda, že na mě dva díly tohoto dokumentu zanechaly opravdu silné následky.

 

Netvrdím, že bezhlavě věřím všemu, co jsem se z filmu dozvěděla, ale od té doby, co jsem to viděla, o konci světa hodně přemýšlím. S odstupem času jsem zjistila, že z filmu konec světa v roce 2012 vůbec není tak jednoznačný. Jediným konkrétním ukazatelem je Mayský kalendář…jenže má se konec kalendáře opravdu vykládat jako konec světa? Někde ten kalendář přece zakončit museli, že… Ale na druhou stranu, když ho udělali na tolik let dopředu, asi by pro ně nebyl problém udělat ho na ještě víc let dopředu…proč končí zrovna tímto datem? No, každopádně si myslím, že nemá smysl o tom spekulovat.

Jenže, ono se to řekne, nespekulovat o tom…hlavně teda Naděžda a „nespekulovat“, to moc nejde dohromady :) A tak jsem spekulovala a spekulovala a mluvila jsem o tom se spoustou lidí. Valná většina z nich mi řekla, že to je blbost a že žádný konec světa nebude, ať se nebojím. Jenže, jak o tom můžou být tak skálopevně přesvědčeni?

 

Nejprve a asi nejvíce jsem o tom hovořila s maminkou, která nevidí konec světa zase tak nemožný, jako většina ostatních. Posléze kdesi našla a poslala mi článek od jakéhosi „šamana“ s kyvadlem, který v článku uvádí, že všechno, co předpověděl, se stalo. Např. útoky 11. 9. Údajně o tom mluvil ještě předtím, než se to stalo, v nějaké televizní šou s Karlem Šípem. Jeho předpovědi na rok 2012 také nejsou příliš optimistické. Podle něj prý v příštím roce spadne na Čínu meteorit, což odstartuje řadu neblahých událostí, jako zemětřesení, nedostatek vody, potravin…. Situace se prý bude zhoršovat ještě dalších12 let (o konci světa nemluví).

Nepředpovídala náhodou v nějakém zjevení P. Maria, že Evropu zaplaví „žluté plémě“? …

Bohužel marně pátrám v mailu po tomto článku a po jménu onoho „proroka“ …jakoby se po něm zem slehla…Takže se s vámi bohužel nemůžu podělit.

 

A jaký že to vlastně měly zprávy o roce 2012 na mě dopad? Myslím, že vcelku kladný.

Hned ten den, co jsem viděla ta videa, jsem učinila rozhodnutí, že musím zásadním způsobem změnit svůj život. Více se obrátit k Bohu a co nejčastěji přistupovat ke svátostem, aby mě nemohl konec světa zastihnout „nepřipravenou“. Článek od „šamana s kyvadlem“ mě v mém postoji ještě utvrdil. Šaman hlavně zdůrazňuje, jak je důležité, zaměřit se nyní na mezilidské vztahy a upevnit je a ne se pachtit ve věcech povrchních, jak získat peníze atd., když o ně stejně rázem můžeme přijít. I když to asi nejspíš není katolík, je třeba mu v tomto dát za pravdu.

Člověk totiž nikdy neví, co se může stát, jestli spadne na Čínu meteorit, nebo jestli bude konec světa… Ono to totiž vůbec nemusí nastat 21. 12. 2012. Může to být klidně o rok dřív, nebo klidně už zítra.

 

Ježíš praví, že to bude zanedlouho, zároveň však říká, že „o onom dni a hodině neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn, jenom Otec sám“ (podrobně Mt 24). Proto je nesmysl upínat se na podobné zvěsti, jako byly na youtube nebo u šamana.

Neměli bychom však žít jen tak bezstarostně přesvědčeni o tom, že konec světa nás určitě nemůže potkat. Pamatujme na Ježíšova slova „Bděte, protože nevíte, v který den váš Pán přijde… buďte přepraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se nenadějete“.

 

Proč by konec světa neměl nastat právě nyní, kdy je země „na vrcholu“ vší vyspělosti?

Toto tvrzení by se mohlo stát předmětem mnoha debat, proto ho musím trochu objasnit. Myslím, že se náš svět opravdu nachází v tom nejvyspělejším stádiu, v jakém kdy byl. Je pravda, že dávno v minulosti, existovaly velmi vyspělé civilizace, možná vyspělejší než ta naše…ale těžko říct, zda lidé jezdili auty, lítali letadly, používali mobilní telefony a internet, zda měl každý možnost studovat a stát se čímkoli, třeba prezidentem…Je třeba si také vážit svobody, kterou máme. Vždyť téměř cokoliv si usmyslím, můžu uskutečnit, mám-li na to dostatečné prostředky (ovšem pokud to není zrovna vražda či krádež). Můžu do celého světa roztroubit co si myslím (tím, že to např. vyvěsím na internet)

Mnoho oblastí na zemi však nemá takovou svobodu a vyspělost, proto buďme vděčni, že můžeme žít právě v super vyvinuté Evropě, že máme neomezené možnosti komunikace, studia, obživy, pohodlí…No nemáme my se tu dobře? Jak prasata v žitě :) (jasněže i v té nejvyspělejší zemi existují chudáci, kteří se dobře nemají…ale jde mi teď jen o obecný pohled).

 

Tak, teď jsem trochu odbočila, tedy važme si toho, co máme a stále děkujme Pánu Bohu. Ale mysleme taky na to, že to takhle nemusí být na věky, že „zanedlouho“ přijde Syn člověka a bude konec všemu. Ve 24. kap. evangelia podle Matouše je to popisováno dosti nevábně…že by se tomu člověk nejradši vyhnul. Proč by to mělo postihnout právě naši generaci? Pane Bože, prosííím, ještě nééé, počkej chvíli, já chci taky ještě trochu toho života užít! … A není to tak trochu zbabělost, takto Ho prosit? Když to nepřijde na nás, padne to na naše potomky. A ti by se měli soužit v hrůzách apokalypsy? Není to náhodou „nečestné a nesportovní“, chtít to hodit na někoho jiného? I já jsem zbabělec, protože každý den prosím, aby od nás Pán Bůh odvrátil všechny katastrofy. Ovšem i Ježíš prosil Otce, aby ho minul jeho kalich, je-li to možné, ne však s tím, že ho za něj vypije někdo jiný.

 

Říká se, že křesťan by se měl na konec světa těšit, protože se setká s Kristem a konečně uvidí Jeho království. Což o to, na Ježíška se těší snadno, ale co apokalyptické utrpení? A smrt… Nikdo neví, jak umře, co když to bude dlouhé a bolestné, co když člověk nestihne nachystat svou duši tak, aby mohla přijít přímo do nebe?

Proto je třeba mít nachystanou duši pořád, jak řekl Ježíš, „mějte se na pozoru, neboť nevíte dne ani hodiny“. Přístup „Ještě chvilku si užiju hříchu a pak, až mi už poteče do bot, taxe teda jako možná obrátím…“ je nebezpečný, protože nevíme, kolik času nám bylo dáno, co neudělám hned, na to nemusím mít příležitost už nikdy.

 

Když se to vezme z jiné stránky, to už jsou teda ale opravdu hluboké úvahy (a možná mě za ně někdo bude chtít kamenovat :D), konec světa je v podstatě ideální pro mladou generaci (naši), která ještě nestihla zplodit potomky. Protože tato generace dorostla do dospělosti a další generaci nezapočla. Chápete, jak to myslím? …Jenže ono to asi nikdy nebude ideální, protože pořád se na světě rodí děti, které jsou nadějí pro jejich rodiče a tím neustále vznikají nové a nové generace, zkrátka neustálý koloběh…

 

Takže, ono je to vlastně asi jedno, kdy to přijde. Důležité je být dobře připraven a nebát se, toliko věřit, neboť Pán je pořád s námi a budeme-li my s Ním, není se čeho bát, On se o svoje ovečky vždycky postará.

Zobrazeno 2968×

Komentáře

Naděžda

:) díky

Jadawin

Ano, konec naší civilizace předpověděli, sou to borci,ale svůj konec neviděli... Čím to? :-D :-D :-D

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková